“Невежите феи” е филмът на Big Gay Film Club през август

“Невежите феи” е филмът, който ще бъде излъчен в рамките на втората среща на куиър кино клуба Big Gay Film Club на Фондация GLAS. Лентата е на турския режисьор Ферзан Йозпетек, който живее и твори в Италия от 1976 г. насам.

Популярната италианска актриса Маргерита Буй е в ролята на Антония във филма „Невежите феи“

“Невежите феи” (Le fate ignoranti в оригинал) разказва историята на Антония, хетеросексуална жена от буржоазен произход, която внезапно загубва съпруга си в автомобилен инцидент. Един ден, докато подрежда вещите му, открива негова картина с любовно послание на гърба, която е подписана с мистериозния псевдоним “Твоята невежа фея”. Антония съвсем логично предполага, че платното е подарък от тайна любовница на мъжа й. Тогава тя решава да издири жената, за да разбере повече за предполагаемата й връзка със съпруга й.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Италианският актьор Стефано Акорси играе ролята на Микеле

Търсенето я отвежда обаче не там, където е очаквала в началото. Антония ненадейно попада в един непознат за нея свят, населен с пъстролика група от персонажи – гей, трансджендър, имигранти и бежанци, които живеят в един от най-колоритните римски квартали Остиенсе. Срещата с тях ще преобърне подредения й свят и ще я накара да преосмисли ценностите и живота си до момента.

Италианският актьор и модел Габриел Гарко прави една от първите си роли в киното именно в „Невежите феи“ като болния от СПИН Ернесто

“Невежите феи” е филм за любовта, за загубата й, за живота след нея, за приятелството, за връзките, които ни променят завинаги, и тези, от които се налага да избягаме, за да оцелеем психически и понякога дори физически. В главните роли са италианските актьори Маргерита Буй и Стефано Акорси. Италианският модел и актьор Габриел Гарко също участва в ролята на болния от СПИН Ернесто. Филмът е номиниран за „Златна мечка“ на Берлинския филмов фестивал и получава куиър наградата Sebastiane на Международния кино фестивал в Сан Себастиан през 2001 г.

Режисьорът на “Невежите феи” Ферзан Йозпетек е роден в Истанбул, Турция, през 1959 г. През 1976 г. се мести в Рим, Италия, за да следва история на киното в Университета Ла Сапиенца. В началото на кариерата си работи като асистент режисьор на утвърдени италиански режисьори като Масимо Троизи, Маурицио Пондзи, Рики Тоняци и Серджо Чити. Дебютният му филм “Хамам” с участието на Алесандро Газман излиза на бял свят през 1997 г. и е представен официално на 50-тото издание на филмовия фестивал в Кан. Сред другите му популярни заглавия са “Последният харем”, “Насрещен прозорец” и “Безопасни откровения”. През 2013 г. издава и дебютния си роман “Истанбул червен”, който няколко години по-късно адаптира за големия екран.

Прожекцията на “Невежите феи” ще се проведе на 30 август (четвъртък), от 19:00 ч., в Rainbow Hub в София. Филмът е на италиански с български субтитри. След него ще има дискусия. Входът е свободен, но е необходима предварителна регистрация поради ограничения брой места. За повече информация и регистрация може да посетите Facebook групата на кино клуба.