НДК ЩЕ СВЕТНЕ В ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА ПО ПОВОД СОФИЯ ПРАЙД

В петък вечер фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в цветовете на дъгата – символ на ЛГБТИ общността. Инициативата е израз на подкрепа от ръководството и администрацията на конгресния център за предстоящото десето издание на София Прайд.

„Символичният жест е още един начин да повишим видимостта за ЛГБТИ общността в столицата и знак за приемственост. Надяваме се, че по-често ще ставаме свидетели на подобни жестове от страна на институциите у нас, които ще припознаят съществуването на нехетеросексуални граждани не само покрай прайда“, каза Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

С осветяването на НДК в цветовете на дъгата София се нарежда до редица световни градове, в които подобни инициативи са демонстрирали подкрепа за местните ЛГБТИ общности. Част от тях са Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Тел Авив, Берлин, Брюксел, Дъблин, Лондон и други. Това не е първият път, в който Дворецът е осветен в цветовете на толерантността. През 2015 г. конгресният център бе домакин на изложба с фотографии на еднополови двойки на фотографа Темелко Темелков.

София Прайд ще се проведе на 10 юни, като събирането за шествието ще започне в 18:00 часа пред Паметника на Съветската армия. Цялата програма можете да намерите тук.