НАЧЕЛО НА ИРЛАНДИЯ ЗАСТАВА ОТКРИТ ГЕЙ ПРЕМИЕР

Той е гей, син на имигранти от Индия и само на 38 години, най-младият премиер, заставал на чело на Ирландия. Лио Варадкар беше избран в петък от партия Файн Гаел („Семейството на ирландците“) за нейн лидер и съответно – ръководител на дясно-центристката управляваща коалиция.

Само през 2015 г. Ирландия стана първата страна в света, легализирала еднополовите бракове посредством референдум. През същата година и в подкрепа на кампанията Лио стана първият ирландски министър, открито заявил, че е гей, позиция, която срещна широка обществена подкрепа и в голяма степен наклони везните в полза на „да“ на референдума. Сега идването на Лио на власт е поредното доказателство за променяната в традиционните представи на страната, силно свързана с римокатолическата църква.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В речта си по повод победата Лио подчерта: „Ако изборът ми демонстрира нещо, то е, че предразсъдъците нямат сила в тази република“. Той също добави, че баща му би бил горд, че неговият син е оценяван по действията си, а не по произхода или идентичността.

Партньорът на новия премиер, д-р Мат Барет, няма да изпълнява публични длъжности на този етап. „Първо, ние не сме омъжени. Гаджета сме само от две години. И второ, дори това да е традиция в политиката, тя не е задължително да продължава.“

Лио е едва четвъртият гей лидер на чело на държава в историята от последните години, като министър-председателят на Люксембург в момента – Ксавие Бетел, също е открито хомосексуален.