Националисти подеха кампания срещу веригата Skapto заради подкрепата й за прайда

За втора поредна година Skaptobara и Skaptoburger – двете най-високо оценени заведения в Trip Advisor в София – ще подкрепят шествието за равни права на ЛГБТ+ общността, София Прайд. Специално създаденият за каузата бургер „It’s Raining Man-go“ ще бъде част от менюто на веригата през целия прайд месец и вече бива усилено рекламиран както в заведенията в София и Пловдив, така и извън тях.

„Целият екип на Скапто споделя ценности като толерантност, липса на предразсъдъци и дискриминация, равноправие и най-вече – приятелско отношение и подкрепа,“ заяви Благой Петков от екипа на Skapto. „Без съмнение тези ценности напълно отговарят на посланията, които София прайд и ЛГБТИ общността в България споделят и се стремят да популяризират,“ допълни той.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Категоричната подкрепа, която Skapto указва на традиционно пренебрегваната от българския бизнес ЛГБТ+ общност, привлече вниманието и на хомофоби на високи позиции. По инициатива на общинския съветник от ултранационалистическата/фашистка партия ВМРО-БНД, Карлос Контрера, в момента тече организирана онлайн атака срещу веригата. „Патриотите“ оставят отрицателни оценки в Facebook страниците на Skaptoburger и Skaptobara.

Карлос Контрера написа във Facebook профила си: „Какво е общото между храната и гей парада? Хомосексуализъм ли пропагандирате? Интересно е да се провери какви ги вършите в това заведение. Особено между двете училища на Шишман.“ В отговор на коментар под публикацията, Контрера потвърждава желанието си да изпрати в заведенията „всички възможни проверки и хигиенни инспекции“ – директна заплаха за злоупотреба с власт.

Изглежда обаче, че всичко това ни най-малко не трогва Skapto. В отговор на поредната ниска от националист, от веригата отговориха на автора й: „И ние ти слагаме негативна оценка, Пламен. Ще се радваме да не се виждаме“.

По повод хейтърската акция, организаторите на София Прайд призоваха: „Нека покажем солидарност и подкрепим нашите приятели от Скапто – споделете това съобщение или отидете директно на техните страници, за да дадете вашата оценка за тях“.

PROUD.bg се присъединява към призива. Нека върнем жеста на Skapto и покажем на какво са способни ЛГБТ+ хората в България. Love & Rate: Skaptoburger и Skaptobara.