Най-старото животно на планетата се оказа гей

Гигантската костенурка Джонатан най-накрая излезе от килера на 186-годишна възраст. Както са казали хората, по-добре късно отколкото никога.

През далечната 1991 френският консул подарил на губернатора на британския остров Света Елена женска костенурка. Намерението му било да помогне на Джонатан да изживее последните си години с любов. Двете студенокръвни станали неразделни и живеят заедно вече 26 години.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Едно нещо обаче, озадачавало хората на острова – въпреки многото им опити за съвкупление, двойката така и не се сдобила с потомство. Наскоро причината стана ясна. Партньорката на Джонатан, Фредерика, всъщност е мъжка костенурка. Двамата мъжкари правели секс близо три десетилетия без никой да подозира истината.

Еднополовият секс за човеци бе узаконен на острова едва през 2001 и въпреки няколкото антидискримиционни закони, приети през 2009, на Света Елена все още няма брачно равенство.

Смята се, че Джонатан се е излюпил около 1832, макар че никой не знае точната дата. Знае се обаче, че е бил занесен на острова през 1882 като напълно зрял индивид, което значи, че вече е бил на поне 50 години. Днес костенурката е сляпа и е загубила обонянието си, но слухът й е все още добър.

Най-старата костенурка в света, Tu’i Malila, почина в Тонга през 1965 на възраст от 189 години.