„НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ГЕЙ РОМАН НА НАШЕТО ВРЕМЕ“ Е ВДЪХНОВЕН ОТ БЪЛГАРИЯ

Дебютният роман на американеца Гарт Грийнуел „What Belongs to You“, който излезе на книжния пазар миналата седмица, вече бе определен от критиците като „най-великия гей роман на нашето време“. Книгата проследява преживяванията на млад гей мъж, преподаващ английски език в българска гимназия, който мечтае за сериозна връзка и спокоен живот. Вместо това, той се влюбва до уши в секс работник, когото среща в градска тоалетна.

37-годишният автор написал романа, докато самият той преподаваше английска литература в Американския колеж в София. Въпреки очевидните прилики с личния му живот обаче, Грийнуел споделя, че той не е лирическият герой.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Любимец на учениците и колегите си, Грийнуел направи много за разчупването на консервативните настроения в колежа. Благодарение на него, Day of Silence (Ден на мълчание) – инициатива срещу тормоза над ЛГБТ ученици – се превърна в ежегодна традиция. Американецът твърди, че обича България и цени годините, прекарани тук, но решението да се върне в САЩ е било неизбежно. На събитие по повод Day of Silence през 2013 той със съжаление призна, че за него е невъзможно да има нормален живот като гей мъж в България.

Литературните критици на Запад се влюбиха в „What Belongs to You“. The New York Times написа: „Грийнуел пише дълги изречения, които уверено се протягат напред като лозови клони. В гласа му има ловкост и майсторство. Изглежда сякаш той притежава вродена способност да омагьосва.“

Блестящи рецензии се появиха и в The Economist, San Francisco Chronicle, Work in Progress, Out и много други. Задълбочени интервюта с автора можете да прочетете в The Guardian, The Paris Review и Lambda Literary.

Романът е базиран на новелата на Грийнуел „Митко“, която беше издадена у нас от изд. „Жанет-45“ през 2013. Откъс от нея можете да прочетете в Капитал LIGHT.

С нетърпение очакваме да разберем дали има планове и романа да бъде преведен на български. Онези, за които английския не е проблем, могат да закупят хартиено или електронно копие на книгата от Amazon.

Междувременно, красивата корица стана малък хит в социалните мрежи.

what-belongs-to-you-facebook1

what-belongs-to-you-facebook2