МЮСЮЛМАНСКИ ДЪРЖАВИ ИЗГОНИХА ЛГБТ ГРУПИ ОТ СРЕЩА НА ООН ЗА ХИВ/СПИН

51 мюсюлмански държави блокираха участието на 11 гей и транс организации във важна среща на Организацията на обединените нации, посветена на елиминирането на СПИН. Египет изпрати писмо до президента на 193-членното общо събрание от името на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС). В него се настоява единадесетте неправителствени организации да не бъдат допускани до срещата, но липсват каквито и да било доводи за искането.

Саманта Пауър, посланик на САЩ в ООН, също писа до президента на общото събрание. В писмото си тя пише: „Предвид факта, че трансполовите хора са подложени на 49 пъти по-голям риск от заразяване с ХИВ в сравнение с общото население, тяхното изключване от толкова важна среща само ще забави глобалния прогрес в борбата с ХИВ/СПИН епидемията.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Guardian съобщава, че Европейският съюз и Канада също са писали до президента, за да протестират срещу възраженията на ОИС, която включва Саудитска Арабия, Иран, Индонезия, Судан и Уганда.

ЛГБТИ правата отдавна са спорна тема в ООН. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун е върл защитник на равенството, но среща силен отпор от страна на африкански, арабски и мюсюлмански държав, както и от Русия и Китай.