Мъжки ескорт изобличи 36 гей католически свещеници с мръсни чатове и снимки

Досие от 1200 страници, включващ имената на 36 „активно гей“ свещеници и 6 семинаристи от Италия, е бил изпратен до Ватикана от епархията в Неапол. Нованата предаде Newsweek.

Обвиненията са били подготвени от Francesco Mangiacapra, гей ескорт, който каза пред местните медии, че повече не може да се примирява с „лицемерието“ на духовниците. „Целта не е да навредя на споменатите хора, а да им помогна да разберат, че двойнственият им живот, колкото и удобен да им се струва, не им прави добро нито на тях, нито на хората, на които трябва да служат за пример,“ каза той пред Corriere della Sera.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

 

Неаполитанският кардинал Crescenzio Sepe заяви, че нито един от обвинените в доклада не се намира в Неапол. Той препратил документа до Ватикана, защото „онези, които са прегрешили, трябва да платят цената и да получат помощ за покаяние“.

Дългото досие съдържа нецензурни WhatsApp съобщения, еротични снимки и други доказателства, но никой от уличените не е обвинен в сексуални отношения с непълнолетни. „Става дума за грехове, не престъпления“, уточни Mangiacapra.

Това е пореден епизод от поредица сексуални скандали, разтърсили Ватикана. Миналия месец италиански съд осъди ватикански съдия за блудство и притежание на детска порнография.