Мъжките бръмбари правят гей секс от некадърност, а не защото са гей

Ново научно изследване твърди, че мъжките твърдокрили бръмбари правят секс с други мъжки, защото са „некомпетентни“, а не защото са гей.

Учени от Университета на Източна Англия заключили, че когато мъжките бръмбари търсят партньори в предимно женски популации, шансът да правят гей секс е по-голям просто защото не могат да различават половете. Това поведение се среща и при други насекоми.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Еднополовото чифтосване при мъжките насекоми е много по-вероятно да се дължи на некомпетентност отколкото на сексуални предпочитания, съревнование или еволюционни механизми.“

По време на експеримент, шест популации бръмбари били чифтосвани в предимно мъжко или предимно женско съотношение в продължение на 80 до 100 поколения. След това учените извадили мъжките насекоми от популациите им и им дали да изберат дали да правят секс с мъжки или женски бръмбар. Те открили, че мъжките, които идват от предимно мъжки популации, по-често избирали женски партньори и прекарвали повече време с тях. Но онези, които идвали от основно женски популации, нямали ясно изразено предпочитание на партньор.

Учените уточняват, че въпреки, че изследването хвърля светлина върху „интересен парадокс от света на насекомите“, то „не разкрива особено много“ за сексуалното поведение при хората и други бозайници.

Резултатите от изследването бяха публикувани в научния журнал Animal Behaviour.