МУЗИКАЛНО ВИДЕО С МНОГО ГЕЙ СЕКС СКАНДАЛИЗИРА ИНТЕРНЕТ

Изкуство, порнография, или и двете?

Музикален клип, съдържащ изобилие от експлицитни секс сцени, размъти благочестивите онлайн води. Видеото на австралийския изпълнител Брендан Маклийн, озаглавено „House of Air“, повдигна въпроса дали и къде трябва да бъде теглена черта между артистичната свобода и приемливите онлайн публикации.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Клипът се самоопределя като „антропологическо изследване на гей семиотиката, таксономиите и сексуалното поведение“ и демонстрира с образователна цел орален секс, анален секс, риминг, златен душ и изхождане. Всички сцени са изпълнени от порно актьори.

В кадрите са вмъкнати текстови уроци от книгата „Гей симиотика“ на Хал Фишър, която обяснява правилата на гей круизинга и значението на „кода с кърпички“ – таен език, използван от гей мъжете в миналото, за да комуникират сексуалните си предпочитания с цвета и разположението на носни кърпи.

YouTube реши, че „House of Air“ е твърде голяма лъжица и премахна видеото. В рамките на няколкодневния си живот в сайта, то беше събрало около 700 000 гледания. Ако сте любопитни да видите за какво става дума, можете да го направите във Vimeo. Имайте предвид обаче, че във видеото има моменти, които могат да шокират някои хора.

Самият Маклийн пламенно защитава произведението си. „Някои куиър артисти предпочитат да изгладят грубите ъгли на историята ни, да развеят знамето ни, но да изключат някои от цветовете, които не се продават добре на хетеро тълпата,“ каза той. „Но всичко, което изключва част от истината санитаризира историята ни и я прави скучна. А ако има едно нещо, което куиър историята не е, то това е скучна.“

Музикантът твърди, че е получил „пет хака на електронната си поща, две смъртни заплахи и едно протестно видео от Бразилия“. „Кажете ми кое е по-тревожно, моят клип, или фактът, че Доналд Тръмп е президент на Съединените щати?“