МОМИЧЕТО ОТ ДАНИЯ ИДВА В СОФИЯ

Един от безспорно най-добрите ЛГБТ филми за изминалата година ще бъде показан у нас ексклузивно между 29 януари и 4 февруари.

„Момичето от Дания“ на режисьора Том Хупър е базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф и изключителния живот на художничките Лили Елбе и Герда Вегенер.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Бракът и работата на Лили Елбе, родена като Ейнар Вегенер, и Герда Вегенер се разгръщат на фона на преоткриването на Лили като жена. В Копенхаген от началото на 20-те години на миналия век успешният художник Ейнар позира като жена за съпругата си – Герда Вегенер. Портретите се радват на голяма популярност и вдъхновяват Герда да продължи серията, а Ейнар осъзнава женската си природа и заживява като Лили Елбе.

Елбе е една от първите транссексуални жени, които се подлагат на серия от операции за промяна на физическия пол, като Герда я подкрепя по време на целия процес на промяна.

„Момичето от Дания има 4 номинации за Оскар – за най-добър актьор на Еди Редмейн, поддържаща актриса на Алисия Викандер, сценография и костюми, както и стотици други награди и номинации. Повече за достойнствата на филма можете да прочетете в рецензията на Златина Димитрова.

Прожекциите в София ще се състоят в кино Люмиер на цени от 7 и 9 лв. Билети могат да се закупят предварително от касите на НДК, както и от касата на „Люмиер“ един час преди прожекцията.

Точните дати и часове са:

29 януари – 18:45 часа
30 януари – 19:00 часа
31 януари – 18:30 часа
1 февруари – 20:00 часа
2 февруари – 20:00 часа
3 февруари – 20:00 часа
4 февруари – 20:00 часа

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=WxMmYQHQm-A[/tube]

Разпространител за България е Форум Филм.