A gay couple briefly kiss in a night-club of Douala

МОЗАМБИК ДЕКРИМИНАЛИЗИРА ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА

Декриминализирането на хомосексуалността в Мозамбик, бе извадено на дневен ред в края на юни.

Законът всъщност не е прилаган в действие откакто африканската страна получи независимост през 1975 г., и технически е все още незаконно да бъдеш „естествено обвързан в противоречие с природата“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Това е останало в законодателството от нормите на португалските колонии, датиращи от 1886 г., когато хомосексуалните са били наказвани с три годишен тежък общественополезен труд, затваряни са в клиники за психично болни или са били лишавани от професионални права.

Активистът и блогър Дерсио Тсандзана разказва пред AFP: „Правителството отсъпи под външен натиск, наложен от някои посолства и чужди кредитори. Повечето хора в Мозамбик не отричат хомосексуалността, но също така и никой не би казал, че я приема.“ Студентът и активист Франк се съгласява: „Това е символична победа, защото обществената нагласа все още е основното предизвикателство.“

Еднополовите отношения все още са официално наказуеми със смърт в Нигерия, Судан и Мавритания. Съседната страна на Мозамбик – Зимбабве все още е силно вражески настроена към ЛГБТ хората, но Южна Африка и южните части на Мозамбик, често са тези, които разчистват пътя към ЛГБТ правата на континента.

Най-голямата група бореща се за ЛГБТ права в Мозамбик, търсят официално признаване от много години и в момента провеждат кампания против дискриминационните закони в страната. И въпреки че сега хомосексуалността вече е легална, към този момент това не е намалило насилието и дискриминацията към ЛГБТ хората.