МОЖЕ ЛИ МЪЖ ДА СТАНЕ КРАЛИЦА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ?

Чудили ли сте се какво би станало, ако британски крал се омъжи?

Според традицията и закона на Великобритания, съпругата на Краля автоматично придобива титлата Кралица, а тази на Принца на Уелс – Принцеса на Уелс.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След узаконяването на брачното равенство обаче, възникна правен казус, засягащ закони отпреди 700 години. Проблемът беше „разрешен“ от Парламента с редица поправки, целящи да изяснят объркването.

Новите правила гласят, че въпреки равните брачни права на гей и хетеро двойките, законът не дава на всеки, „който сключи брак или има сключен брак с Краля, правото на титлата Кралица“. Това право е запазано само за жени. Казва се още, че ако Принцът на Уелс се омъжи, неговият съпруг няма да наследи титлата Принцеса на Уелс.

Друга любопитна промяна засяга Закона за предателството от 1351, според който човек, правил секс със съпругата на Краля, е извършил национално предателство. Редактираният текст уточнява, че санкцията не се отнася за съпруга на Краля.

Джулиан Липсън, управител на семейната правна кантора Withers LLP, коментира пред вестник Telegraph: „Пътят, който правителството е избрало, показва, че равенството на еднополовите двойки има граници.“

Нека обобщим. Ако сте мъж, който мечтае да се омъжи за британски престолонаследник, няма да можете да придобиете височайша титла, но пък ще можете да правите секс с когото пожелаете, без да ви грози затвор.