МОДЕЛ НА VOGUE СЕ РАЗКРИ КАТО ИНТЕРСЕКС

Моделът Хане Габи Одиеле (Hanne Gaby Odiele) стана една от най-популярните личности, разкрили се като интерсексуални. 29-годишната жена направи разкритието пред USA Today.

Бившият модел на Vogue каза, че решението й е опит „да помогне в борбата срещу посегателствата“ над интерсекс хората. Тя се омъжи за Джон Свиатек (John Swiatek), също модел, миналата година.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Достигнах етап от живота си, в който се чувствам готова да споделя тази важна част от личността си,“ каза Одиеле. „Време е интерсекс хората да излязем от сенките, да заявим статуса си, да се освободим от срама, да се опълчим срещу ненужните и вредни хирургически операции, на които много от нас са били подложени като деца. Интерсекс децата, раждани днес, все още са в риск от подобни нарушения на човешките им права.“

Интерсекс хората се раждат с вътрешни или външни полови белези, които са характерни и за двата биологични пола. Според ООН, близо 2% от хората се раждат с интерсекс състояние. Често те биват подлагани на хирургически процедури, които целят да определят пола им, но в някои случи решенията на лекарите се разминават с половата идентичност на хората.

Вижте как младата жена сама разказва за своя интерсекс статус в това кратко видео, публикувано в нейния Facebook профил: