Мобилно приложение събира хора, които искат да направят бебе

Мобилно приложение Just a Baby събира хора, които търсят партньор, с когото да създадат дете. От фондация „Русерсен център Билитис“ разказаха, че Just a Baby е достъпно за България от юли. За момента приложението е достъпно само на английски език, но скоро ще бъде осигурена и преведена версия, благодарение на усилията на доброволци, които вече работят по превод на платформата.

Приложението вече е напрабо сериозна популярност в САЩ и Австралия, но тепърва става известно в Европа. Платформата предоставя уникална нова възможност пред различни групи хора – например хора без партньор, ЛГБТ двойки и двойки с репродуктивни проблем, да потърсят възможности за намиране на липсващия елемент за осъществяване на мечтата за създаване на собствено дете.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

България, противно на глобалните тенденции на неконтролируем прираст на населението, е в тежка демографска криза. Причините са комплексни, а предвижданите от правителството политики за справяне с кризата не адресират всички граждани, твърдят от Билитис. Много двойки се сблъскват с репродуктивни проблеми. Има немалко хора, изградили добра кариера, но не открили партньор в живота си и които се чувстват комфортно и свободно така. Има ЛГБТ двойки, които просто не могат да имат деца сами. В повечето случаи това са все хора, които разполагат с добри финансови възможности да огледат дете и да му дадат отличен старт в живота. Но много често липсват възможности точно за тези целеви групи. Опциите най-често се свеждат до използване на скъпи клинични процедури, услугите на анонимни банки за сперма и яйцеклетки или сурогати, които към момента не са добре регулирани със закон в България.

По думите на създателите на платформата JustABaby, “семейната единица се променя, но в свят с много хора без интимна връзка и на еднополови двойки, не винаги е лесно за тези групи хора да имат свои деца.“

Платформата е създадена от австралийците Пол Райън и Джерард Едуардс, за да улеснят хората по техния път към алтернативни форми на родителство. Задачата на платформата е да осигури по-големи възможности пред търсещите партньори за родителство, донори на сперма или яйцеклетки и сурогатни майки.

Лесна за инсталиране и използване, платформата отнема само минута за сваляне и за създаване на профил. С няколко клика и вече можете да чатите с потенциални партньори за родителство от региона или от целия свят.

Създателите на платформата горещо съветват след избор на партньор да преминете през правни и семейни консултации и медицински изследвания преди да се премине към етапа на зачеването.  “Приятелствата се променят с времето, особено когато се появят децата. Правните усложнения в една подобна ситуация може да са непредвидими и за това е добре да сте се подготвили и обсъдили всичко предварително и с юристи.”, казва създателят Пол Райън. “Предварителните консултации и осигуряване на подкрепа на ранен етап за ключови, за да можете да осигурите щастливо и сигурно бъдеще за детето си.”

Приложението Just-A-Baby може да бъде свалено напълно безплатно от App Store или Google play.