МНЕНИЕ: В БИТКАТА С УЛТРАКОНСЕРВАТИЗМА Е НУЖЕН ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС

Радослав Стоянов, ЛГБТИ активист и част на екипа на Българския хелзинкски комитет, публикува в своя Facebook профил коментар относно опасността от християнския талибанизъм и ролята на всички нас в борбата срещу него.

Предстои Европейският съд по правата на човека да се произнесе по делото Я. Т. срещу България. То касае нарушение на правото на личен и семеен живот (Член 8 от ЕКПЧ) на трансджендър жена, на която българският съд отказал да промени гражданския пол. Не че делото не е интересно и важно, но тук пиша, за да обърна внимание върху един конкретен момент от него – становището като трета страна, представено по делото от страсбургския офис на международния клон на консервативната християнска организация Alliance Defending Freedom.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Тази международна неправителствена организация опонира на абортите, на каквото и да е узаконяване на еднополовите семейства, на осиновяването от еднополови двойки, на половото образование в училищата и лобира за упражняването на молитви по време на заседания на държавни институции и видно поставяне на християнски кръстове на обществени сгради. За 2015 г. въпросната организация е обявила приход от над 60 млн. щатски долара, а основна част от дейността й е да финансира (а вече и лично да води) правни действия по съдебни дела, които застъпват изброените й политики.

Радослав Стоянов на София Прайд 2017

В становището си като трета страна по споменатото българско дело ADF надскачат правната си експертиза и напоително правят произволни, неграмотни (или изопачени) научно недостоверни твърдения за транссексуалността и половата идентичност, които не просто нямат нищо общо със съвременното състояние на научното знание; и не само че представят като консенсусно научно знание мнения на отделни учени, изразени в публикации, които не са академични и не са преминали през научна рецензия; ами и като цяло не съответстват на собственото им образование и познания за света. Това е силата, насочена срещу науката и здравия разум. На нея трябва да опонират активисти и неправителствени организации, дамгосвани като „чужди агенти“ от слуги на протонацистки режими, на които само Джордж Сорос им е на уста.

Пиша всичко това, за да изкажа една простичка теза – без всеки един от нас, който е засегнат от злодействата на ултранационализма и ултраконсерватизма, да се въвлече в помощ на правозащитниците чрез доброволчество или дарителство, без всеки един такъв човек да води битки по просвещаване на хората около себе си в собственото си ежедневие (както и на самия себе си), няма да имаме защитни сили срещу талибанизма. Не, не ислямския. За християнския говоря. А той може да бъде сравнимо лош.

Партньори на ADF в България са „Проект Свобода за всеки“.