‘Мистър Гей свят’ 2019 няма да се проведе в Хонконг заради натиск от Китай

Конкурсът „Мистър Гей свят’ 2019 няма да се проведе в Хонконг както бе обявено по-рано. Това съобщи организационният комитет на събитието през уикенда.

Ежегодното състезание, което бе планирано за периода 28 април – 4 май догодина, бе обявено едва преди месец. Рекламната кампания вече започна. Публикации в социалните мрежи от официалните страници на Мистър Гей свят приканват феновете да планират пътуванията си до специалния административен регион на Китай.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Плановете на организаторите обаче, се сгромолясаха с новината, че местния домакин на събитието, базиран в континентален Китай, не може да го организира заради политиката на китайските власти срещу ЛГБТ+ събития. Президентът на „Мистър Гей свят“, Ерик Бътър, заяви: „С голямо разочарование научих, че Мистър Гей свят няма да може да се проведе в Хонконг заради проблемите, които нашите китайски колеги и техните семейства срещат в родината си. Сигурността на делегатите ни и техните семейства е от първостепенна важност.“

Мистър Гей свят 2018, Джордан Бруно.

Когато Хонконг бе обявен за домакин на конкурса през 2019, президентът на местния организационен комитет, Чарлз Сън, изрази възторга си, но спомена и предизвикателствата. „Пред нас стоят много предизвикателства в страната ни, особено по отношение на правата на ЛГБТК+ хората. Но се надяваме, че правителството ни ще види финансовите ползи, които събития като това носят на икономиката ни. Нямаме търпение да приветстваме гей мъжете и техните поддръжници в Хонконг догодина. Готови сме!“

Вместо това, конкурсът ще се проведе в Кейптаун в Южна Африка. Страната ще бъде домакин на събитието за трети път в 10-годишната му история.