Participants of a Mister Gay Europe 2018 beauty contest are seen taking part in the gay pride parade on the streets of Poznan, August 11, 2018. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)

Мистър Гей Европа бе коронясан в Полша на фона на анти-гей протести

Победителят в тазгодишното издание на конкурса „Мистър Гей Европа“ бе коронясан в полския град Познан, въпреки събралите се стотици анти-гей протестиращи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

30-годишният германец Енрике Долеши победи шестима други финалисти в дванайстото издание на надпреварата. След награждаването той каза пред AFP, че случващото се в Познан е доказателство за нуждата от събития като „Мистър Гей Европа“: „Докато има хора, които се чувстват по този начин, имаме нужда от конкурси като този, които да покажат най-доброто в хората и да ги накарат, да ги подтикнат да бъдат по-добри един с друг.“

Тазгодишното състезание бе първото, в което участва транс мъж. Нийл Янсен от Дания бе класиран от журито на второ място.

Торе Асхайм, президент на „Мистър Гей Европа“, заяви, че събитието „не е конкурс за красота“. „Търсим истински модели за подражание за нашите ЛГБТ общности из Европа и за нас е чест, че транс човек пожела и се почувства комфортно да участва. Нийлс се доказа като позитивно и значимо допълнение към групата участници.“

Проучване от 2014 показа, че около 70% от поляците намират гей секса за „морално неприемлив“.