Father and son sitting together

Мислите си, че детето ви е гей? И сега какво?

Детето ви току-що се разкри като гей, би или транс. Сега какво?

Най-добрата първоначална реакция на родителя е „да прегърне детето си и да му каже, че го обича“, казва Симеон Василев, изпълнителен директор на фондация GLAS, която подкрепя ЛГБТ общността у нас и помага на родители, семейства и приятели на гей хора.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„След това можете да започнете диалог, казвайки: ‘Не знам всичко по темата, затова ми дай малко време и ми помогни'“. „Въпреки, че всяка ситуация е различна, първата работа на родителя е да увери детето си в своята безусловна обич и подкрепа,“ казва Елайджа C. Нийли, автор на книгата „Transgender Children and Youth: Cultivating Pride and Joy With Families in Transition“ (Трансполови деца и младежи: отглеждане на гордост и радост в семейства в преход).

Нийли, който е транс мъж и социален работник, допълва, че това трябва да се случва „независимо дали разбираш всичко или не, независимо дали си ок с това, че са ЛГБТ или не“. „Защото все повече разбираме, че този вид приемане и подкрепа от семейството е критичният медиатор по отношение на рискове като депресия, самоубийство, злоупотреба с вещества и рискови сексуално практики. Начинът, по който се отнесете към своето гей или транс дете има дълбоки и трайни последици върху живота му.“

Научни изследвания показват, че средната възраст, на която децата осъзнават, че са гей, е малко над 13.

Василена Петкова не знаела какво да прави, когато осъзнала, че 13-годишният й син Йордан може да е гей. Поведението му се променило от това на щастливо дете към това на човек в депресия. Загрижена за него, тя прочела дневника му и разбрала, че е хлътнал по свой съученик.

„Идвайки от много консервативно семейство, не познавах никакви гей хора,“ казва тя. „Дори не се бях замисляла по темата, да си призная. Ако съм познавала гей хора, не съм знаела, че са гей. Дори не осъзнавах какво точно е това“.

Тя и съпругът й Петър попитали Йордан за прочетеното в дневника му. След като момчето потвърдило, Василена била напълно объркана и не знаела как да реагира. Въпреки това, тя казва, че никога не е имало момент, в който да си помисли: „Не знам дали все още мога да го обичам и приемам“. Тримата заедно направили проучване по темата за хомосексуалността и казали на по-малката сестра на Йордан, която била особено подкрепяща.

Да се разкрие и да посещава група за взаимопомощ за ЛГБТИ младежи „наистина ми помогна да съм там, където съм сега и където се чувствам по-здрав психически отвсякога,“ казва Йордан, който е на 18 и току-що завърши първата си година в университет.

Подобно на Василена много родители, които имат съмнения относно сексуалната ориентация на децата си, са изправени пред същите притеснения и въпроси. Сега фондация GLAS се опитва да им помогне с безплатния онлайн гайд „Мислите, че детето ви е гей?“ с отговори на най-често задаваните въпроси. Той се издава с подкрепата на Stonewall UK, водещата ЛГБТ организация във Великобритания.

Фондацията ще започне и серия от събития, посветени на родители, информационна кампания и сайт с допълнителни ресурси.