Меркел изненадващо подкрепи свободното гласуване за брачното равенство

Германският канцлер Ангела Меркел направи шокиращо изявление, в което обяви, че ще разреши свободен вот за узаконяване на брачното равенство. Меркел и нейната консервативна Християндемократическа партия (CDU) от години блокират промяната в закона, в разрез с желанието на две-трети от германските граждани. Останалите големи политически партии – Социалдемократите, Свободните демократи и Зелените – отдавна настояват дискриминацията в брака да бъде премахната.

Според BBC, в неделя вечерта лидерите на CDU са прекарали час и половина в обсъждане на въпроса. Те подготвят предизборната платформа за предстоящите през септември парламентарни избори, което е най-вероятната причина за внезапната промяна. Опозиционните партии вече имат споразумение да поставят брачното равенство като условие за присъединяване към коалиция след изборите, което поставя CDU в много трудна позиция.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Меркел каза по време на дебат, организиран от списание Brigitte, че брачното равенство е тема, която се разисква усилено в CDU. „Бих искала да насоча дебата в посока на решение по съвест,“ заяви тя. Канцлерът каза още, че еднополовите бракове са „много личен въпрос“, затова иска CDU и баварският й партньор CSU „да подходят различно по този въпрос“.

Германският лидер призова въпросът да не бъде „политизиран“ – изумителна молба, предвид, че нейната собствена позиция по въпроса винаги е била подчинена на желанието й да задържи най-консервативните гласоподаватели. В недалечното миналото Меркел е заявявала, че за нея бракът е „специален съюз между мъж и жена“, а по време на предизборната кампания през 2013 тя каза, че опозицията й е от съображение за „добруването на децата“. В понеделник тази й позиция беше изцяло променена, което канцлерът обясни с посещение в дома на лесбийска двойка, грижеща се за осем деца.

DW пише, че брачното равенство е политически инструмент в предизборната стратегия на германските партии, защото промяната в закона е изключително популярна сред избирателите. CDU възнамерявала да инициира свободно гласуване в парламента веднага след изборите, но този план пропаднал, заради силния натиск от страна на сегашния й коалиционен партньор, SPD.

Изявлението на Меркел запали социалните мрежи в Германия, като хаштагът #Ehefüralle (брак за всички) скоропостижно стана един от най-популярните в Twitter. Според DW, гласуването може да се случи още тази седмица.

Всички западни съседки на Германия дават равни брачни права на гей жителите си, включително Холандия, Белгия Люксембург и Франция.