Международен съд нареди на 16 южноамерикански държави да узаконят брачното равенство

Историческо съдебно решение разпореди на 16 държави да позволят на еднополовите двойки да сключват брак. Интер-американският съд по правата на човека (ИАСПЧ) обяви позицията си по жалба, подадена преди две години от президента на Коста Рика, Луис Гилермо Солис.

Под юрисдикцията на съда попадат двайсетте държави, подписали Американската конвенция за защита на правата на човека. В Аржентина, Бразилия, Колумбия и Уругвай вече има брачно равенство.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Останалите 16 понастоящем не предоставят равни брачни права на гей двойките. Това са Барбадос, Боливия, Чили, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Ел Салвадор, Гватемала, Мексико, Никарагуа, Панама, Парагвай, Перу, Суринам, Хаити и Хондурас. В тези страни живеят повече от 280 милиона души.

ИАСПЧ нареди на правителствата да „гарантират достъп до всички съществуващи форми на семейни правни системи, включително правото на брак, за да бъде реализирана без дискриминация защитата на всички права на семействата, формирани от еднополови двойки.“ Съдиите препоръчаха да бъдат издадени временни заповеди, които да предоставят въпросните права, докато правителствата изготвят и приемат нужните постоянни закони.

Не на последно място, решението информира страните-членки, че трябва да позволят на трансполовите хора да променят личните си документи.

Коста Рика вече публично се ангажира да изпълни решението на съда. В официално правителствено изявление се казва: „Любовта е човешко състояние, което трябва да бъде уважавано без дискриминация от какъвто и да било вид. Правителството потвърждава, че ще се съобрази [със заповедта].“

Вицепрезидентът на Коста Рика, Ана Хелена Шакон, заяви: „Днес е исторически ден, светъл ден. Интер-американският съд по правата на човека утвърди правата на ЛГБТИ хората, залегнали в Американската конвенция, и напомни на всички държави тяхната отговорност и историческо морално задължение към това население.“