МАЛТА МОЖЕ ДА СТАНЕ ПЪРВАТА СТРАНА В ЕВРОПА ЗАБРАНИЛА „ЛЕЧЕНИЕТО“ НА ХОМОСЕКСУАЛНОСТ

Малта може да стане първата страна в Европа, която забранява терапии за така нареченото „лечение“ на хомосексуалност. Това предвижда проектозакон, внесен от правителството в началото на месеца.

Специалисти и медицински организации по целия свят считат опитите за „лечение“ на нечия сексуална ориентация за безсмислени и дори опасни. Въпреки това, в повечето държави все още липсва законодателна реакция.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Малтийският министър на социалния диалог, потребителите и социалните свободи Хелена Дали (на снимката) лично внесе проектозакона за първо четене в Парламента.

Заедно с това започна и обществено обсъждане, което ще продължи един месец. В сайта на обсъждането пише: „Този тип терапия цели да измени и/или потисне сексуалната ориентация, половата идентичност или изразяването на пола на индивида. Международната общност на професионалистите в областите на образованието, социалната дейност, здравеопазването и психичното здраве е стигнала до заключението, че няма доказателства за годността или ефективността на тази практика. Тъкмо обратното, тя е доказано опасна за умственото и физическо здраве на индивида, като в някои случаи води до опити за самоубийство.“

Общественото обсъждане ще продължи до 15 януари.