Мадрид планира първия в Испания дом за възрастни ЛГБТ+ хора

Властите в Мадрид одобриха проект за първия в Испания дом за възрастни ЛГБТ+ хора, който се очаква да отвори врати до края на годината. Той ще бъде публично финансиран от регионалното правителство и ще се намира в сграда в област Вилаверде. В дома ще заживеят 66 постоянни жители, ще има и дневен център за още 30 души.

Федерико Арментерос работи от почти десетилетие, за да създаде специализирано жилище за възрастни ЛГБТ+ хора, с подкрепата на Фондация „26-ти декември“. Фондацията е кръстена на датата през 1979 г., когато законът, чрез който са пращали хомосексуални хора в затвора по време на диктатурата на Франциско Франко, бива отменен. Седемдесет и няколко годишният Арментерос стартира проекта поради собствените си преживявания в дом за възрастни, където бил дискриминиран от другите живущи, защото е гей.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Те започнаха да ме отбягват и да ме обиждат“, сподели той в интервю за BBC през 2011 г. в самото начало на проекта. „Наричаха ме ‘педал’, което ме караше да се чувствам ужасно. Стаята ми беше с две легла, но никой не искаше да я споделя с мен. Аз бях сам.“

„Наложи се да бъда възможно най-незабележим – да се върна в килера – за да не ме тормозят. Прекарвах колкото се може повече време извън дома.“

Осем години след началото на кампанията за жилищен център за гей хора, проектът най-накрая ще бъде реализиран. Данните сочат, че в Испания има около 160 000 хора над 65 години, които се самоопределят като ЛГБТ+ и искат да изживеят остатъка от живота си в „среда на уважение“. „Има 80-годишни хора, които никога не са се радвали на свободата, постигната от ЛГБТ+ движението“, каза Арментерос пред EFE.

Испания е една от първите европейски държави, предоставили брачно равенство и право на осиновяване за еднополови двойки. Това се случи през 2005 г.