ЛИТВА СЕ ГОТВИ ДА УЗАКОНИ ГРАЖДАНСКИТЕ ПАРТНЬОРСТВА – САМО ЗА ХЕТЕРО ДВОЙКИ

В средата на август правителството на Литва одобри промени в Гражданския кодекс, предложени от Министерството на правосъдието, които ще регламентират гражданското партньорство между разнополови двойки и за пореден път ще откаже на разнополовите такива полагащата им се защита.

Министерството на правосъдието твърди, че новата форма на съжителство се радва от широка подкрепа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В телевизионно интервю миналата година Министърът на правосъдието, Юзас Бернатонис, заяви, че броят на еднополовите двойки в Литва е „просто твърде малък“, за да бъдат включени в закона. „Когато говорим за различни форми на семеен живот, аз не смятам, че хора от един пол, които живеят заедно, могат да създадат семейни връзки. И не съм единственият, който мисли така,“ настоя Бернатонис.

Към момента Литва е една от общо 8 държави-членки на ЕС, които не признават еднополовите двойки. Скорошните решения на Европейския съд по правата на човека, според които закон за регистрирани партньорства, изключваш еднополовите двойки, е дискриминативен, несъмнено ще доведат до подобно и решение за Литва, в случай, че бъде подадена жалба срещу страната.