ЛИЛИ УАШОВСКИ СЕ РАЗКРИ КАТО ТРАНСПОЛОВА ЖЕНА

Създателката на „Матрицата“ Лили Уашовски се разкри като трансполова жена четири години след като сестра й Лана направи същото, предаде Guardian. В публикация, умишлено носеща сензационното заглавие „Шокираща промяна на пола – братята Уашовски са вече сестри!!!“, 48-годишната филмова и телевизионна режисьорка, сценаристка и продуцентка споделя, че публичното й разкриване се е случило преждевременно, заради натиск от журналист на таблоида Daily Mail.

Тя пише: „Знаех, че в някакъв момент ще трябва да се разкрия публично. (…) Просто исках – нуждаех се от време, за да събера увереност. Но очевидно изборът не е мой.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В публикацията си Лили Уашовски, по-рано известна като Анди Уашовски, разказва в подробности как многократно е била разпитвана от журналисти, искали да отразят промяната. Особено силно я притеснило посещение в дома й от журналист на Daily Mail. Тя припомня, че през 2013 32-годишна учителка в начално училище и трансполова жена се самоуби три месеца след като същият вестник публикува материал със заглавие „Той не само е в грешното тяло… Той е на грешната работа“.

Говорител на DailyMail.com, американската дигитална версия на британската медия Mail Online, категорично отрече нетактично вмешателство на своя журналист в личния живот на Лили Уашовски. „Както госпожа Уашовска сама казва, ние не сме първата медия, която се свързва с нея, и бяхме пределно ясни по време на разговора ни, че искаме да отразим историята единствено ако тя има такова желание и ни съдейства“.

Освен критиките към жълтите медии, в публикацията си Лили Уашовски засяга политически и социални проблеми. „Аз съм една от късметлийките. Подкрепата на семейството ми, както и възможността да си позволя лекари и терапевти, ми дадоха шанс да оцелея след този процес. Трансполовите хора без подкрепа, финансови възможности и привилегии не разполагат с този лукс. И много от тях не оцеляват,“ пише тя.

Сестра й Лана, по-рано известна като Лари, се разкри през 2012. Двете стоят зад хитове като трилогията „Матрицата“, „В като вендета“, „Облакът Атлас“ и „Пътят на Юпитер“.

Уана Уашовски. Снимка: Dimitrios Kambouris/Getty Image
Лана Уашовски. Снимка: Dimitrios Kambouris/Getty Image