Ливански съд обяви, че законът не забранява хомосексуалността

Миналата седмица апелативен съд в Ливан потвърди по-ранно решение, което оневинява деветима души, обвинени в хомосексуалност. Правозащитни активисти в страната определиха събитието като историческо.

Деветимата подсъдими бяха обвинени по член 534 от либийския наказателен кодекс, който забранява сексуални актове, „противоречащи на природните закони“. В първоначалното решение по делото съдът постанови, че тази дефиниция не включва гей секса. Съдът уточни, че ако либийски граждани от еднакъв пол искат да правят секс по взаимно съгласие, то това представлява „упражняване на техните основни права“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В новото решение, апелативните съдии допълниха, че по когато законодателите са формулирали въпросния член, те „не са имали намерение да криминализират хомосексуалността, а нарушения на обществения морал“.

Карим Намур от активиската група Legal Agenda каза, че решението означава, че „хомосексуалните отношения не са престъпление, стига да са между възрастни и да не се случват на обществени места.“

Намур, който е адвокат, допълни, че макар това да е петото поредно решение в подкрепа на равенството на гей хората, постановление от толкова висока инстанция е безпрецедентно. „Апелативният съд има определен авторитет. Той е много по-високо в съдебната йерархия.“ Според него решението е „много повече от символично“. „То може да има отражение върху начина, по който отсъждат по-нискостоящите съдии в страната.“