ЛИВАНСКИ СЪД РЕШИ, ЧЕ ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 
Sofia Pride 2023
 

В следствие на обвинение, повдигнато от прокуратурата на Ливан срещу трансполова жена за „еднополова връзка“ с мъж, съд постанови, че хомосексуалните отношения „не противоречат на естествените закони“ и следователно не могат да бъдат определени като престъпление.

В ливанския наказателен кодекс пише, че отношения, които противоречат на „естествените закони“ се наказват с една година затвор. Новото решение е голяма стъпка към изключването на хомосексуалността от тази категория.

Решението идва след поредица победи на ливански правозащитници. Миналата година Ливанското психиатрично общество постанови, че хомосексуалността не е умствено заболяване и не трябва да бъде третирана като такова.

За жалост, съдебното решение не означава край на преследването на ЛГБТ общността в страната. Георгес Ази, изпълнителен директор на базираната в Бейрут Арабска фондация за свободи и равенство каза пред Huffington Post: „Въпреки, че концепцията за правен прецедент не важи в Ливан, се надяваме, че това решение ще подтикне повече съдии да направят правилния избор.“

 

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина