ЛЕО ВАРАДКАР Е ПЪРВИЯТ ОТКРИТ ГЕЙ МИНИСТЪР В ИРЛАНДИЯ

Министърът на здравеопазването на Ирландия Лео Варадкар обяви, че е гей. Той направи това в радио интервю по повод коментар за предстоящия в страната през месец май референдум за узаконяване на еднополовите бракове. По думите на министъра, така той иска да предотврати евентуални спекулации около бъдещите си решения след провеждането на допитването.

„Аз съм гей. Не е тайна, въпреки че не е било известно на всички, защото не съм говорил за това досега публично. Да бъде гей е част от мен. Така както това, че съм доктор или това, че съм с индийски произход. Това не е нещо, което ме определя, още по-малко да диктува действията ми. Предстои референдум и аз искам да бъда честен с хората. Признавам, че искам еднополовите бракове да бъдат узаконени, защото бих желал да бъда равнопоставен гражданин на страната си, какъвто в момента не съм.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Министърът добави още, че не трябва да му се вменява предубеденост и по отношение на бъдещите решения на правителството по въпроса за кръводаряване от гей и бисексуални хора. Наред с политическите причини, Лео Варадкар сподели и личната си мотивация да обяви публично сексуалната си ориентация. Той каза, че сега се чувства спокоен да говори на тази тема и за това си го позволява. Чувство, което според думите му, не винаги е имал преди време.

„За мен това вече не е притеснителен въпрос. Надявам се да не притеснява и никого другиго“