Лекционен курс ще анализира пъстрите социални измерения на пола

Столичната Галерия 2.0 ще бъде домакин на интересен лекционен курс, изследващ сложните социални измерения на пола. Събитието ще се проведе на 14 ноември от 19:00 часа.

„Истории на пола“ е неакадемичен опит за ориентация в сложния, драматичен, цветен и безкрайно любопитен свят на пола като социално явление. През много примери от историята, вярванията, изкуствата и социалните феномени през различни епохи, ключовите понятия, свързани с пола и сексуалността, ще зазвучат по-разбираемо, обещават авторите на курса.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Защото една от причините да продължаваме да живеем в свят, в който пол и сексуалност са проблем за мнозина, е тъкмо неграмотното лутане в понятията и злоупотребата с тях… Останалото е духовност и морал, но не за това ще става дума.“

Лекционният курс проследява трансформациите на т.нар. джендър в различни епохи, като ще бъдe максимално визуализиран с репродукции и фотографии. При интерес курсът може да се трансформира и джендър-анализи на филми.

Курсът ще бъде воден от Николай Колев. Завършил е философия и културология в СУ. Преподавал e в СУ и 9 Френска езикова гимназия в София. От 1998 г. преподава в НБУ, включително науки за пола. От няколко години работи към предаванията „Денят започва с култура“ и „Библиотеката“ на БНТ.