Легендарни режисьори от Disney не изключват гей принцеса

Създателите на анимационния филм „Смелата Ваяна“ смятат, че развлекателния гигант Disney би бил „отворен“ за идеята за гей принцеса.

Освен „Смелата Ваяна“, Рон Клемънтс и Джон Мъскър са режисирали класики като „Малката русалка“ и „Аладин“, като вторият включва първата арабска принцеса на Disney. През 2009 те дадоха на света и първата чернокожа принцеса на студиото – Тиана от „Принцесата и Жабока“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В интервю за Huffington Post двамата не изключват и гей или бисексуална принцеса. „Изглежда, че в този момент има много възможности,“ заяви Клемънтс. Колегата му добави: „(Подобен проект) би бил воден от режисьор или режисьорски екип, който наистина иска да се бори за това, и ако (директора на анимационната девизия на Disney) Джон Ласитър хареса идеята…“

В последните няколко години компанията умишлено руши някои от собствените си калъпи. Моана, например, е силна, независима млада жена, която не се вълнува особено от идеята за романтичен партньор – нещо, което не сме виждали досега в анимационните филми на студиото.

Но създаването на гей главен герой би било изключително голямо предизвикателство, особено като част от успешната линия от принцеси. Вероятността това да се случи в скоро бъдеще е нищожна, но не по творчески, а по финансови причини. Блокбъстърите на Disney и свързаните продукти се продават по целия свят и трябва да отговарят на хомофобните закони в страни като Русия.

По-рано тази година, когато гей режисьора на игралния римейк на „Красавицата и Звяра“ разкри, че към края на филма ЛьоФу танцува с мъж, руските власти наложиха зрителско ограничение, а Малайзия първоначално отказа да допусне показа му без цензура. Въпреки всичко, приказката стана най-касовия филм за 2017.