Легендарен ирландски гей политик с лекция у нас

Подобно на повечето държави в Централна и Източна Европа, България все още е силно консервативна страна, в която хомосексуалността в голяма степен продължава да е табу. Макар и към момента у нас брачното равенство и гражданските съюзи между еднополови двойки да са незаконни, хомосексуалните актове не са забранени от закона, а дискриминацията по признак сексуална ориентация е наказуема.

Това обаче невинаги е било така. След Освобождението хомосексуалността бива третирана като престъпление в продължение на близо столетие. Законодателството на третата българска държава предвижда 6 месеца затвор за хомoсексуални мъже над 16 години – присъда, която през 1951 г. е увеличена на 3 години. Ситуацията остава непроменена до 1968 г., когато сексуалните отношения между двама души от един и същи пол стават законни.

 
L’N’Q: House & Disco
 

През 2018 г. се навършват 50 години от декриминализацията на хомосексуалността в България. Фондация GLAS организира лекцията на ирландския независим сенатор и гей активист Дейвид Норис. Той е историческа фигура в движението за освобождение на ЛГБТИ+ хората в Ирландия и главно действащо лице в битката за декриминализация на хомосексуалните актове в родината си, която приключва успешно точно преди 25 години.

Събитието ще се проведе на 19 март, понеделник, от 14.30 ч. в галерия Униарт на Нов български университет. Входът е свободен. За повече информация пишете на имейл: help@glasfoundation.bg.