ЛГБТ ФЕСТ В УКРАЙНА БЕШЕ ОТМЕНЕН СЛЕД НАПАДЕНИЕ

 
BHK Banner
 

Организаторите на ЛГБТ фестивал в украинския град Лвив бяха принудени да отменят събитието, заради агресивна обсада от крайнодясна група. С викове „убий, убий, убий“, нападателите обградили мястото на събитието и започнали да хвърлят камъни.

Около 200 крайнодесни активиси блокирали 70-те участници в хотела-домакин. След обаждане в полицията, била изпратена само една кола. Гостите на фестивала трябвало да бъдат евакуирани с автобус часове по-късно.

ukrain-festival-attack-1

Програмата на фестивала включвала литературни четения, филмови прожекции и обществени дискусии, съобщава Guardian. Но организацията му се оказала изключително трудна, защото нито полицията, нито градът оказали подкрепа. Местата, които организаторите искали да наемат, им отказвали.

Дори хотелът, който били наели за гостите, отказал резервацията в деня на настаняването. „Когато пристигнахме, управителят заяви, че градската управа им е казала, че сме извратени, че ни били гугълнали и че хора като нас трябва да горят в ада,“ разказала Елена Шевченко.

Междувременно кметът на града открито обвини организаторите във „внимателно планирана провокация“.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина