Куба обмисля да узакони брачното равенство с конституционна поправка

Процесът за конституционно формализиране на икономическите и социални промени в живота на Куба ще започне до седмици, предаде BBC. Сред предложените конституционни промени, които парламентът на Куба ще решава, е и даването на брачни права на еднополовите двойки.

ЛГБТ+ активистите са оптимистично настроени относно идеята за узаконяване на брачно равенство. Тяхната кауза бе взета присърце от дъщерята на Раул Кастро, Мариела Кастро, която самата е депутат в парламента. По-рано тази година дългогодишната съюзнчка на ЛГБТ+ общността се обяви за строги наказания за престъпления от омраза и за изравняване на правата на еднополовите и разнополовите двойки. Всяка година Мариела Кастро предвожда прайда в Хавана, а през 2016 HBO излъчи документален филм, озаглавен „Шествието на Мариела Кастро: ЛГБТ революцията в Куба“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Мариела Кастро по време на прайд шествие в Хавана.

Въпреки, че Куба се отказа от повечето си антигей политики и вече забранява дискриминацията на работното място, ЛГБТ+ хората все още срещат сериозна стигма.

Предстоящите конституционни промени не са обвързани с конкретни срокове и вероятно ще се случат поетапно, прогнозира ВВС. Последните конституционни промени от 2002 затвърдиха социалистическия характер на политическата система в Куба като „неотменим“. Новите промени обаче, отразяват бавното отваряне на острова към света и съвременните реалности.