Кръщелникът на бивш австралийски премиер с разцепена глава след като защити гей активисти

Кръщелникът на бивш австралийски министър-председател бе ранен в хомофобно нападение. Бившият премиер Кевин Ръд публикува в Twitter снимка на своя 19-годишен кръщелник Шон, който е бил „ударен заради застъпничеството си за #БрачноРавенство“.

Ръд написа още, че настоящият министър-председател Малкълм Търнбул е получил „толкова много предупреждения… за последиците от пощенското гласуване“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според ABC, полицията в Брисбейн е регистрирала инцидента, случил се в 9 сутринта на автобусна спирка до кръгово кръстовище. Там се провеждала акция в подкрепа на „Да“ кампанията. Според очевидец, нападението се случило, след като Шон се противопоставил на хомофобен мъж, крещящ обиди по адрес на организаторите на акцията. Властите са повдигнали обвинение срещу 48-годишния заподозрян, който ударил с юмрук младежа в лицето.

Кръстовището, където се провеждала акцията.

В интервю за ABC, съоснователката на активистката група „Bulimba“ Sinead Cunningham каза, че се чувства ужасно от случилото се с Шон. Тя описа нападателя като бял мъж с ръст около 1,90м. „На практика той (Шон) бе нападнат, защото мъжът по време на буйстването си направил визуален контакт с Шон, който просто седеше спокойно и чакаше автобуса си. Мъжът отиде до Шон и го удари, разцепи му главата.“

Cunningham добави, че Шон е изключително скромен и отрекъл да е герой, кайзвайки й: „Не съм герой, действията ми вероятно бяха глупави. Не искам внимание, не мисля, че съм направил нещо геройско“.