Крайнодесен австрийски политик предизвика възмущение, наричайки гей двойка ‘педали’ и ‘негро’

Политици от целия политически спектър призоваха за оставката на крайнодесен колега, заради негов коментар в социалните мрежи.

Бруно Вебер, който е общински съвет в Амстетен, Австрия, реагира на реклама на ÖBB, австрийската национална железница, включваща еднополова двойка от различни раси и нейното дете. В рекламната визия пише, че новата семейна ЖП карта е предназначена за „майка, баща, партньор или приятели, пътуващи с деца“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Негов съпартиц от крайнодясната и участваща в правителството Партия на свободата (FPÖ) публикува рекламата във Facebook. Отдолу Вебер написа: „Това не е нормално! 2 предполагаеми педала [и] бебе и един от тях е негро. Страх ме е…“.

Общинският съветник заяви, че не възнамерява да поднови ЖП картата си. Вместо това, щял да използва частен превозвач.

Австрийската народна партия, Социалдемократическата партия и Злените заклеймиха коментара. Зам.-кметът на Амстетен призова Вебер да подаде оставка: „Не разбирам защо някой би публикувал нещо подобно. Но това за пореден път показва духа на FPÖ. След такова изказване, той трябва да подаде оставка, защото навреди на града. Подадохме сигнал в полицията, за да бъде проверено дали това не е престъпление.“

Бруно Вечер (вляво).

След острата реакция, крайнодесният политик се извини за коментара с думите: „Реакцията ми към рекламния плакат на ÖBB, публикувана тук във Facebook във вторник, бе неуместна и неприемлива заради използвания език! Като консервативен човек и семеен мъж, традиционното семейство е просто важно за мен.“

Общинският съветник обеща да дари 1500 евро на Licht für Kinder (Светлина за децата) като част от своето извинение. Благотворителната организация съдейства за сбъдването на мечти на деца в нужда.

Гей двойките в Австрия могат да осиновяват деца от 2015, когато забраната бе отменена. А миналата година парламентът узакони брачното равенство, като законът ще влезе в сила през 2019.