КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД НА КОЛУМБИЯ ПОСТАНОВИ БРАЧНО РАВЕНСТВО

Конституционният съд на Колумбия постанови миналата седмица, че еднополовите двойки в страната имат правото да сключват брак.

Решението, гласувано с 6 гласа за срещу 3 гласа против, гласи, че никой съдия или нотариус не може да откаже да съдейства за сключване на брак, позовавайки се на сексуалната ориентация на партньорите. То надгражда над предишно решение на съда от 2011, в което се казваше, че на еднополовите двойки се полага законова защита, равна с тази на разнополовите. По силата на това решение, Конгресът трябваше да приеме нужните промени в закона най-късно до края на 2013, но крайният срок изтече без никакво действие от страна на законодателя. В началото на 2014 колумбийските гей двойки започнаха да сключват брак.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Миналия ноември, Конституционният съд вдигна забраната за осиновяване от еднополови двойки. „Сексуалната ориентация и полът на един човек сами по себе си не са индикатори за липса на морална, физическа или психическа годност той да бъде осиновител,“ написа старшата съдийка Мария Миктория Кале Кореа в решението.

В отговор на най-новата правна победа, правозащитната организация Colombia Diversa публикува празничен клип:

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=5cpMR-9JSiw[/tube]