КОЛУМБИЙСКИЯТ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД УЗАКОНИ БРАЧНОТО РАВЕНСТВО

Колумбия стана четвъртата южноамериканска държава, узаконила брачното равенство. Промяната настъпи с решение на Конституционния съд на страната.

Оглавяващата съда съдия Мария Виктория Кале заяви: „Съдиите решиха с мнозинство, че бракът между хора от еднакъв пол не нарушава конституционния ред. Настоящата правна дефиниция на брачната институция важи за тях така както важи за разнополовите двойки.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпреки, че предшни решения на съда позволиха на гей двойките да формализират съюзите си пред нотариуси и съдии, досега това беше сива зона и в съда бяха внесени обжалвания.

Тъй като колумбийският конгрес така и не промени законодателството, много държавни служители отказваха да регистрират  бракове на гей двойки.

На 7 април, Конституционният съд отхвърли молба срещу изравняването на правата на хетеро и хомосексуалните двойки. Това доведе до новото, окончателно решение, което категорично заявява, че конституцията гарантира равенство на гей двойките. То ще влезе в сила след 30 дни.

Шест от деветимата съдии се обединиха около тезата, че „всички хора са свободни да изберат да започнат семейство в съответствие със сексуалната си ориентация… получавайки равно третиране от конституцията и закона.“

През 2010 Аржентина стана първата латиноамериканска страна, узаконила брачното равенство. Три години по-късно уругвайският парламент последва примера й, а Бразилия го направи малко след това чрез съдебно решение.

В Мексико съществува правна неяснота. Въпреки, че гей двойките могат да сключват брак само в някои щати, Върховният съд отсъди, че е противоконституционно за всеки щат да откаже да регистрира такъв брак.