КОЛУМБИЙСКИЯТ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД УЗАКОНИ БРАЧНОТО РАВЕНСТВО

 
BHK Banner
 

Колумбия стана четвъртата южноамериканска държава, узаконила брачното равенство. Промяната настъпи с решение на Конституционния съд на страната.

Оглавяващата съда съдия Мария Виктория Кале заяви: “Съдиите решиха с мнозинство, че бракът между хора от еднакъв пол не нарушава конституционния ред. Настоящата правна дефиниция на брачната институция важи за тях така както важи за разнополовите двойки.”

Въпреки, че предшни решения на съда позволиха на гей двойките да формализират съюзите си пред нотариуси и съдии, досега това беше сива зона и в съда бяха внесени обжалвания.

Тъй като колумбийският конгрес така и не промени законодателството, много държавни служители отказваха да регистрират  бракове на гей двойки.

На 7 април, Конституционният съд отхвърли молба срещу изравняването на правата на хетеро и хомосексуалните двойки. Това доведе до новото, окончателно решение, което категорично заявява, че конституцията гарантира равенство на гей двойките. То ще влезе в сила след 30 дни.

Шест от деветимата съдии се обединиха около тезата, че “всички хора са свободни да изберат да започнат семейство в съответствие със сексуалната си ориентация… получавайки равно третиране от конституцията и закона.”

През 2010 Аржентина стана първата латиноамериканска страна, узаконила брачното равенство. Три години по-късно уругвайският парламент последва примера й, а Бразилия го направи малко след това чрез съдебно решение.

В Мексико съществува правна неяснота. Въпреки, че гей двойките могат да сключват брак само в някои щати, Върховният съд отсъди, че е противоконституционно за всеки щат да откаже да регистрира такъв брак.

 

Хареса ли ви статията?