Коледната сцена на Ватикана предизвика възхищение и гняв с фигура на гол атлетичен мъж

По всичко личи, че дизайнерът на тазгодишната коледна сцена във Ватикана е получил значителна творческа свобода при създаването на творбата.

Традиционно, коледните сцени имат за цел да напомнят на вярващите коледната приказка за раждането на получовека-полубог Исус Христос. Тазгодишната композиция във Ватикана успя да привлече много внивание, но не по причини, които биха зарадвали папата. Дървеното Рождество включва седемте жеста на милост, които католиците ценят високо. Един от тях – да обличаме голите – е изобразен доста буквално.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Централната фигура е чисто гол атлетичен мъж в предизвикателна поза, очакващ дрехи от друг, заможен мъж.

Творбата бързо събра фенове в Twitter, но не сред силно вярващите католици, а сред гей общността. Един почитател написа: „Жестове на милост, а? На мен ми прилича като извинение за публичен показ на хомоеротика!“ Други изсипаха хвалби тренираното телосложение на голия мъж.

Сцената привлече вниманието и на консервативните медии в Италия, които намериха фигурата за твърде сексапилна. Католическият анти-ЛГБТ сайт LifeSiteNews, например, се притесни, че цялото нещо е част от гей конспирация за подкопаване на църквата. Сайтът предупреди, че италиянският град, където са били направени фигурите, „поддържа тесни връзки с италианската ЛГБТ общност“.

Catholic Family News също окачестви сцената като „покварена“.

Дизайнерът Antonio Cantone обаче, настоя, че няма нищо нередно в творбата му. „Това не е стандартна евтина коледна сцена. Тя е особена и провокира размисъл. Не оставя никого безразличен.“