Книжка за Харви Милк и знамето на дъгата дава важен урок на всяко дете

Илюстрираната книжка „Pride: The Story of Harvey Milk and the Rainbow Flag“ запознава децата с знаменития гей активист Харви Милк и вдъхновяващата история на създаването на знамето на дъгата – символ на световното движение за равни права на ЛГБТ+ хората. Но дори и да не сте на между 5 и 8-годишна възраст, хак ще искате да си я купите. Това е книгата, от която сме се нуждаели като деца.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В интервю за NBC News, нейният автор, Роб Сандърс, сподели, че е бил вдъхновен от положителните реакциите покрай решението на Върховния съд на САЩ да узакони брачното равенство. „Сякаш целият свят се превърна в дъга“, каза той. „Ниагарският водопад го осветиха прожектори в цветовете на дъгата. Белият дом бе озарен в цветовете на дъгата. Внезапно аз осъзнах, че децата трябва да научат тази история. Те не знаят произхода на прайд знамето или значението му за нашата общност, затова исках да им разкажа тази история.“

Сандърс, заедно с илюстратора Стивън Салерно, разказват за сътрудничеството между героя на гей гражданското движение, Харви Милк, и Гилбърт Бейкър – създател на емблематичното знаме на дъгата. Книжката започва с думите: „Харви Милк бе един обикновен човек, но той имаше една необикновена мечка. Тази мечта промени историята“.

Сандърс и Салерно не се съсредоточават изцяло върху Милк, както често се случва със съвременната ЛГБТ история. Книгата набляга върху ключовата роля на Бейкър като създател на лика на нашето движение и чувството за общност.

„Доброволците дошли, за да оцветят ръчно тъканта, след което я срязали в отделните части и ги съединили“, обяснява Сандърс, подчертавайки как знамето не се е появило от изневиделица. „Знамето символизира днешното състояние на обществото. Нужни са всякакви различни части, които да формират цялото.“ Прекрасен урок за всяко дете.