КНИГАТА, КОЯТО МАЙКА ВИ ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ!

Шестима души, едно неродено бебе и две кучета са участниците в новогодишна вечеря, на която по испанска традиция 12 зърна грозде трябва да се изядат в последните 12 секунди на изтичащата година. Но трудно ще бъде на всеки да преглътне зърната, както и тайните и разкритията, които ще бъдат направени.

Една обикновена вечер в едно обикновено семейство, или не съвсем. Защото кое семейство има смелостта да бъде просто нормално. Празничната вечеря е сервирана в апартамент в сграда за възрастни хора. Майката, и вече глава на семейството, Амалия, разведена от три години със съпруга си и преоткриваща свободата си. Тази вечер, тази жена, жадна за приключения, увличаща се по рейки и с неизмеримо доверие в добротата на хората, водещо чак до проблеми с полицията, разкрива за всеки член от семейството по нещо ново. Децата й са дошли, за да я видят – син – гей, който също като майка си, не по свое желание е приключил дългогодишна връзка, по-малката сестра лесбийка и нейната приятелка, сурогатна майка на бъдещето й дете, свръхконтролиращата най-голяма сестра, която след непреодолени житейски трудности се опитва да ръководи живота на всички, забравяйки какво е щастието, и брат й – шумен, лъчезарен егоцентрик и непоправим женкар.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Действието на пожъналата успех из цяла Европа книга „Не се оправдавай, че си жив. МАМА“ на Алехандро Паломас се развива в последната нощ на годината в Барселона, и е като крива на щастието и страданието, събрани наведнъж в необикновен момент в живота на една майка.

Рядкост са книгите-изповеди, толкова искрени и непринудени, че те карат да се чувстваш чак неудобно, присъствайки на такива интимни моменти в живота на непознати. Защото още с първите страници ще усетите, че сте седмият гост, дошъл неканен, но веднага приет от домакинята, една великолепна жена. Така увлекателна, забавна и страшна е историята и вплетените в нея отминали събития, които изплуват на повърхността на повествованието, докато наближава полунощ.

„Не се оправдавай, че си жив. МАМА“ е и дневник от емоции, хронология на едно семейство, което може да бъде и нашето собствено. Но това не е книга за табутата в сексуалната ориентация, напротив, за тях се говори по най-приемащ начин. Тук няма пикантност за това кой с кого си ляга, защото има откритост и разбиране. Гей, лесбийка, майчината любов не познава такива определения, а само желание децата й да бъдат щастливи. И тази любов е спойката във фамилията, преминала през всякакви бури. Тя е и надеждата, и силата да преобърнеш съдбата си, дори, когато си се заключил в недосегаема за околните кула.

Алехандро Паломас пише тази книга, за да не забрави майка си, както твърди самият той. Мисля, че и в нас като читатели дълго след финалната страница няма да угасне усещането за необикновена интимност и съпреживяване. Не забравяйте да дадете тази книга и на майка си.

„Не се оправдавай, че си жив. МАМА“ на издателство Smart Books, които подкрепят с нея и дейността на фондация Gays and Lesbians Accepted in Society (GLAS) България.