Снимка: Булфото

КМЕТЪТ НА СОФИЯ ПОДКРЕПИ ХОМОФОБНА КАМПАНИЯ

Кметът на София Йорданка Фандъкова подкрепи Седмицата на брака — кампания, организирана от анти-гей организацията „Асоциация „Общество и ценности“. Според организаторите Фандъкова е поела ангажимент да бракосъчетае една от двойките, които трябваше да сключат брак по време на инициативата между 7 и 14 февруари.

„Столичният кмет действително подкрепя кампанията Седмица на брака, но няма планирана дата за бракосъчетаване на двойка, тъй като все още не се е появила желаеща такава.“ Това са отговорили от пресцентъра на Столична община на запитване на Gama News.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

От „Асоциация „Общество и ценности“ обясняват, че Седмицата на брака има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и „традиционните семейни ценности“ — ключово понятие, използвано от американската консервативна десница.

Инициативата включва провеждане на редица мероприятия с цел „разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка“, както и за да „празнува здравия брак — съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство“.

От общината са заявили, че не виждат проблем с изключващата еднополовите двойки и бездетните семейства дефиниция на семейството и брака, използвана в кампанията, тъй като по българското законодателство законен бил само бракът между мъж и жена. Освен това на тях не им е известно дали в България въобще има еднополови двойки с брак.

Въпреки това от пресцентъра уточниха, че не осъждат никого, тъй като „и едните и другите имат право на избор“, както и защото „природата е избрала кой какъв да бъде“.

Gama News припомня, че откакто заема поста на кмет през 2009 г., тя нито веднъж не е подкрепила публично и не е удостоявала с присъствието си нито София Прайд — ежегодното шествие за равноправие на нехетеросексуалните, транс* и интерполовите хора, нито някое от съпътстващите го културни събития — София Прайд Филм фест и София Прайд Арт седмица.

Йорданка Фандъкова, издигната за поста на кмет на София от дясноцентристката партия ГЕРБ, е първата жена, заемала този пост.

Седмицата на брака бе подкрепена и от други публични личности — семействата на Магърдич и Кремена Халваджиян и на актьора от „Под прикритие“ Ивайло Захариев и съпругата му Миряна.

Захариев, който през последните месеци разрасна популярността си с подкрепата си за съдебната реформа у нас, не за първи път застава зад открито хомофобски позиции. През януари 2014 г. той написа във Facebook следното:

„В защита на семейството, като най-естествената институция в света. Християнското семейство е съставено от един мъж и една жена. То е създадено не от църквата и не от държавата, а от самия Господ Бог. Християнското семейство в България е заплашено от гей-лобито в ЕС. Да го защитим“.

В навечерието на седмия София Прайд през юни 2014 г. Захариев сподели във Facebook профила си статия от блога на съпругата си, която твърди, че хомосексуалността се причинява от насилие и е лечимо състояние. Под поста на съпруга си Миряна Захариева написа:

„Нямам против хората да парадират, да се целуват по улиците, щом избират да го правят. Притесняват ме социално-политическите последствия от възприемането на хомосексуалността за естествена (вродена) и най-вече опасността от нарушаване правата на децата. Все още чета по темата, но съм убедена, че гей браковете засягат несправедливо децата. […] Ако едно изоставено дете може да бъде осиновено от хетеросексуална двойка, то е нарушаване на неговите права да бъде настанено в еднополова такава“.

„Асоциация „Общество и ценности“ е гражданско сдружение, което през 2008 г. се противопостави на проекта за нов Семеен кодекс, тъй като включваше за първи път в българското право уредба на небрачните семейства чрез института на т.нар. фактическо съжителство, което в чужди законодателства е известно като гражданско партньорство или регистрирано партньорство. Тогава ЛГБТ активисти също се възпротивиха на текстовете от закона, защото не дават възможност на еднополовите двойки да узаконят семействата си. В крайна сметка депутатите удовлетвориха исканията на „Асоциация „Общество и ценности“ и изцяло премахнаха фактическото съжителство от закона.

През годините от организацията продължиха да действат като застъпник за анти-гей инициативи и каузи, като разпространяват материали, в които се твърди, че хомосексуалността е лечима болест; че хирургическата промяна на телесния пол е опасна практика, популяризирана от свързаното, според тях, с педофилията „транссексуалното движение“; че ЛГБТИ активистите не се застъпват за равноправие, а за специални права; че осиновяването на деца от самотни родители или еднополови двойки е „злоупотреба“ с децата; че София Прайд „натрапва хомосексуалното поведение и начин на живот на децата ни като безобидно и модерно“; че чуждестранните дипломатически мисии, които подкрепят прайда, нарушават международното право; и др.

Сред другите неща, срещу които се борят от организацията, са сурогатното майчинство, евтаназията, порнографията и легализирането на проституцията и марихуаната.

Заглавна снимка: Булфото