КИТАЙСКА ГЕЙ ДВОЙКА СЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗА ПРАВОТО ДА СКЛЮЧИ БРАК

Китайците Сун Уенлин и Ху Минглианг се запознали в онлайн чат група и след първата им среща двамата станали неразделни. През юни миналата година, на първата годишнина от запознанството им, те опитали да подадат заявление за брак в местното си гражданско бюро. Служителят отказал, заявявайки, че китайският закон не разрешава на еднополови двойки да сключват брак. Тогава двамата мъже направили немислимото – завели дело срещу гражданското бюро.

През януари районният съд се съгласи да разгледа жалбата им. Това само по себе си е прецедент в Китай.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Дали искам да се омъжа или не трябва да бъде мое решение и трябва да имам правото да го взема,“ казва Сун пред New York Times.

Китайското общество все още е сравнително консервативно що се отнася до сексуални отношения. Много гей мъже и жени избират да крият сексуалната си ориентация и да сключват фиктивни бракове с хора от противоположния пол, за да задоволят желанията на родителите си.

Да постигнат приемане на жалбата си не било никак лесно. След като едва успели да намерят адвокат, който е съгласен да поеме случая, Сун и Ху се сблъскали с друг проблем. Съдебният служител първоначално отказал дори да приеме документите им. Благодарение на наскоро приет закон, който позволява на съдилищата да отказват жалби само когато имат силни оргументи за това, адвокатът им успял да убеди служителя да регистрира жалбата.

По-късно, на 24 декември, двама полицаи посетили двойката в дома на бабата и дядото на Сун. Целта им била да откажат годениците от съдебната им битка. Казали им, че брачните довйки имали важната итговорност да създадат деца. „Аз им отговорих: ‘Ако искате да се плодите, плодете се,’ “ казва Сун. „Ако аз нямам желание да го правя, няма да направя. Не се месете в правата ми.“

Новината за историческото дело обиколи световните медии и миналата седмица International New York Times публикува на първа страница голяма снимка на Сун и Ху. На нея двамата са застанали прегърнати на мост в Чангша и се целуват.

nyt-pakistan-newspaper-1

А така изглежда пакистанското издание на същия брой:

nyt-pakistan-newspaper

Под празното поле има надпис, който гласи: „Тази снимка беше премахната от нашия издателски партньор в Пакистан. International New York Times и редакционният му екип не са участвали в премахването.“

Заглавна снимка: Gilles Sabrie за The New York Times