КИПЪР ЛЕГАЛИЗИРА ЕДНОПОЛОВИТЕ СЪЮЗИ

Правителството на Кипър одобри законопроект, с който се разрешават еднополовите граждански партньорства. Предстои законопроектът да бъде гласуван в парламента, съобщи британското издание PinkNews. Той предвижда двойките в гражданско партньорство да имат всички права, които предоставя бракът, с изключение на съвместното осиновяване.

От активистката група Accept-LGBT Cyprus заявиха: „Правителството спазва обещанията си, като предприема първата стъпка за модернизиране на държавните институции.“ Те приветстваха и усилията на всички депутати, участвали в работната група, изработила и предложила на правителството законопроекта, както и на партиите им.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Директорът на ЛГБТ организацията ILGA-Европа Евелин Паради направи изявление: „Искрено приветстваме днешната стъпка на кипърското правителство. Законопроектът беше обещан от политиците още преди две години и ние призоваваме парламента да подкрепи тази важна част от законодателството незабавно.“ Тя допълни: „Законопроектът е замислен така, че да се осигури възможност на всички семейства да бъдат защитени и да се радват на човешките си права.“

„Европейският съд за правата на човека даде ясно да се разбере, че семейството днес се разбира не само като съюз на женени мъж и жена и биологичните им деца, но включва цяло разнообразие от конфигурации, включително семействата от еднополови партньори и техните деца“, подчерта Паради.

Този законопроект е приет от правителството на Кипър само година след първия гей парад в страната.

Източник: Marginalia

http://www.marginalia.bg/novini/pravitelstvoto-na-kipar-odobri-legaliziraneto-na-ednopolovite-partnorstva/