КИЕВ БОЯДИСА СЪВЕТСКИ ПАМЕТНИК КАТО ДЪГА В ЧЕСТ НА МНОГООБРАЗИЕТО

Съветски паметник в сърцето на украинската столица бе боядисан в цветовете на дъгата в очакване на песенния конкурс Евровизия. Киев е домакин на събитието, което ще премине под мотото „Празнувай многообразието“. Кметът на града, Витали Кличко, разреши осъществяването на една спорна за консервативната държава идея – пребоядисването на огромен бетонен паметник в цветовете на най-разпознаваемие гей символ. Паметникът получи и ново име – „Арка на многообзатието“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Арката на дружбата на нациите, както е оригиналното й название, е посветена на приобщаването на Украйна към Съветския съюз. Подобно на паметника на Съветската армия в София, тя е мразена от мнозина, като днес отрицателните чувства са по-силни отвсякога, заради агресията на Русия към съседката си. Същевременно обществените нагласи спрямо ЛГБТИ общността са изключително негативни. Поради тези факти, мнозина подозират, че инициативата е повече шамар за Русия, отколкото жест към сексуалните малцинства.

ПР компанията зад Евровизия обаче, настоява, че пребоядисването е жест на приемане. Генадий Курочка заяви: „Арката призовава за празненство на многообразието. Многообразието във всичките му смисли: расово, езиково, музикално, сексуално. Смятам, че украинското общество е достатъчно свободно и отворено, за да уважава изявата на многообразието, което се опитахме да изразим с това произведение на изкуството.“

Независимо какви са истинските мотиви за дръзкото решение, то бе приветствано от украинските ЛГБТИ активисти, които подготвят третия прайд в Киев. Събитието ще се проведе следващия месец.

 

Междувременно, националистически организации нададоха вой до небесата и опитаха да спрат боядисването. Вместо да им се противопостави, кметът Кличко разпореди преустановяване на дейностите и „компромис“ с протестиращите. Той заяви пред Reuters, че небоядисаната част от арката „ще бъде нашарена с украински декоративни елементи“.