КЗД ГЛОБИ АНДРЕЙ СЛАБАКОВ ЗА ХОМОФОБИЯ И ПОДБУЖДАНЕ КЪМ ДИСКРИМИНАЦИЯ

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) глоби Андрей Слабаков с 300 лв. за хомофобски тормоз и подбуждане към дискриминация. Новината съобщи сайтът GamaNews.

Режисьорът Андрей Слабаков, известен с участието си в множеството телевизионни шоупрограми и активизма си срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, бе глобен от КЗД с 300 лв. за нарушение на Закона да защита от дискриминация. Основание за делото е изказването му в предаването „На инат“ по „Нова телевизия“ през април 2011 г., с което, за да защити тютюнопушенето на обществени места, Слабаков заяви, че гей мъжете са „много по-вредни“ от тютюнопушенето, защото „разпространяват СПИН масово“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това е трето произнасяне на КЗД по случая. В предните си две решения комисията взе страната на Слабаков, но и двете бяха отменени от Върховния административен съд. Вторият път съдът дори даде на КЗД указания по тълкуването и прилагането на закона.

„Случаят беше разглеждан от два персонални състава на КЗД“, коментира Радослав Стоянов – ЛГБТИ активист и жалбоподател по делото срещу Слабаков. „Голяма част от членовете на съставите на КЗД, които разглеждаха преписката, поддържаха, че дискриминация нямало, защото предаването било хумористично. Това не може да е така. Хуморът може да предизвиква и осмива предразсъдъците и дискриминационните стереотипи, но може и да ги възпроизвежда. В случая е очевидно, че Слабаков не осмива тезата, че гей мъжете са вредни, а я ползва като аргумент, за да обясни защо според него тютюнопушенето не бива да се забранява. В основата е посланието, че гей мъжете са вредни, защото разпространявали масово болести предавани по полов път. Това обаче е изопачено – не сексуалната ориентация определя дали някой е изложен на по-висок риск от инфектиране с ХИВ, а рисковото му сексуално поведение. Основният начин за разпространение на ХИВ днес е необезопасеният сексуален контакт. Изявленията му хвърлят и ужасна стигма върху хората, които живеят с ХИВ“.

Ответник по делото пред КЗД беше и продуцентът на вече сваленото от екран предаване „На инат“ – „Идалго Прадакшънс България“. Днес компанията продуцира предавания като „София ден и нощ“ и „Съдби на кръстопът“. Причината продуцентите да са посочени като ответници по делото е, че в предаването от 2011 г. темата бе повдигната от водещия – анимираното магаре Марк О’Селски, озвучено от глас зад кадър. В отговор на изявленията на госта си, водещият се обърна към Слабаков и по повод посещението му в една от най-големите гей дискотеки в Италия, като го попита: „С гръб към стената ли беше или постоянно се оглеждаше и държеше сапуна на връвчица?“. КЗД установява, че с бездействието си по отношение на изказванията на Андлей Слабаков продуцентите на предаването също са извършили дискриминация.