‘КАРОЛ’ ВЛИЗА В ПРОГРАМАТА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Този месец българската публика ще има шанс да види изключителните Кейт Бланшет и Руни Мара в един от най-награждаваните филми за изминалата година.

С номинации за шест награди „Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) в Кан 2015 и „Куиър палма” и още над 35 награди и 170 номинации, новата творба на режисьора Тод Хейнс ще пристигне на български екран в рамките на 20-ия юбилеен София Филм Фест.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Карол” е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта” (една от оскаровите номинации е за адаптиран сценарий) и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца.

Потиснатата сексуалност в Америка в средата на 20 век е тема, която винаги би могла да бъде актуална – не само заради стремежа да се хвърли светлина върху отминалото време, но и поради факта, че все още има много неща, които трябва да бъдат променени, за да се нарече съвременното общество наистина демократично, премахнало всякаква следа от дискриминация.

carol

Тод Хейнс е майстор на атмосферата и притежава онзи специален усет за нюанси и детайли, които те пренасят във времето. Кейт Бланшет отдавна е доказала, че е превъзходна актриса и с помощта на непринудената си естественост, както и с невероятния си хамелеонски талант, тя може да се превърне в образ на времето. В останалите роли се превъплащават номинираната за Оскар Руни Мара (Мъжете, които мразеха жените), Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит и др.

Американската киноакадемия отличи с номинации работата на художника по костюмите, операторското майсторство на Едуард Лакман, музиката на Картър Бъруел, адаптирания сценарий на Филис Наги и – разбира се – актьорските превъплъщения на Бланшет и Мара.

Кейт Бланшет споделя пред Rolling Stone: „Мисля, че Тод най-вече искаше да разкрие невероятното усещане да си влюбен истински и дълбоко за първи път. Чувстваш се така, сякаш изобретяваш колелото!” Любимата ни актриса участва не за пръв път във филми на Тод Хейнс. Незабравимо ще остане нейното превъплъщение в образа на Боб Дилън в „Няма ме”.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=Lt-WC9xa7qs[/tube]