Канадският премиер се просълзи докато се извиняваше на осъдените в миналото ЛГБТ хора

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо поднесе официално извинение за историческите присъди за хомосексуалност, съсипали животите на хиляди гей и бисексуални канадци. В изявление, предавано на живо в интернет, премиерът се просълзи докато описваше „опустошителната история“ на жертвите на ретроградните закони.

„Това е опустошителната история на хората, които правителството обявяваше за престъпници – хората, които изгубиха препитанията си, а в някои случаи и живота си,“ каза той.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Това не са антични практики на отдавна забравени правителства. Това се случваше системно в Канада, по-скоро отколкото би ни се искало да признаем.“

Вижте емоционалната реч по-долу:

Формалното извинение е придружено от 145 милиона канадски долара, които ще отидат за обезщетения на осъдени за своята хомосексуалност хора. От тях 100 000 ще бъдат похарчени директно за компенсации, а с останалите 250 000 ще бъдат подпомогнати общностни проекти срещу хомофобията.

Преди да изнесе речта си, Трюдо каза: „Извиненията за неща от миналото са важни, за да сме сигурни, че наистина разбираме и знаем и споделяме и не повтаряме тези грешки. Все още има толкова много дискриминация и признавайки това е голяма крачка.“