Канада тайно спасява жертви на гей геноцида в Чечня

Канада тихо предоставя убежище на гей мъже, бягащи от преследване в Чечения. През последните три месеца федералното правителство тайно е съдействало за извеждането от страната на 31 жертви на правителствената анти-гей чистка в руската република.

Министърката на външните работи на Канада, Chrystia Freeland, лично е работила по случая. Според неправителствената организация Rainbow Railroad, 31 мъже – около една трета от онези, подслонени в сигурни домове в Русия – вече живеят в Торонто и други канадски градове.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Канада прие много от хората, които са в голяма опасност, и това е чудесно,“ потвърди Таня Локашина от Human Rights Watch.

В отговор на появилата се информация, говорител на руското посолство в Отава заяви, че Канада ще понесе „последствията“ от всякакви действия в разрез със сувернитета и законите на Руската федерация.

Според редица независими източници, тази пролет над 100 гей мъже са били отвлечени и държани в ужасяващи концентрационни лагери, където са били бити и изтезавани, включително с електричество. От тях се очаквало да разкрият имена и местонахождения на други гей мъже, като крайната цел на акцията е да прочисти Чечня от гей мъже. Повече от 30 души са били убити в концентрационните лагери – някои от тях от собствените си семейства.