КАК ХОЛАНДСКИТЕ ПОЛИЦАИ СЕ СПРАВЯТ С ХОМОФОБСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОМРАЗА И КАКВО МОГАТ ДА НАУЧАТ БЪЛГАРСКИТЕ ИМ КОЛЕГИ ОТ ТЯХ?

Фондация GLAS заедно с Посолството на Кралство Нидерландия в България инициира кръгла маса посветена на опита на холандската мрежа Roze in Blauw в борбата с хомофобски престъпления от омраза. Специално за събитието на 17 септември у нас пристигнаха двама полицаи от организацията, която функционира като отделно звено към полицейските служби в Амстердам, работещо по случаи, свързани с ЛГБТ общността. В Roze in Blauw членуват обучени мъже и жени полицаи, които чувстват тази тема близка до тях самите. По време на кръглата маса Ели Люст и Ромке Верф споделиха своя опит при подобни случаи и какви са ефикасните механизми за подкрепа на жертвите. Ели Луст е говорител и един от най-разпознаваемите представители на полицията в Амстердам. През 1998 г. по време на провеждащите се в Амстердам Gay Games Ели започва инициативата Roze in Blauw (“Розово в синьо“) с няколко свои колеги. Мотото на мрежата е „Горди сме да бъдем ваш приятел”.

_MG_6754

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ели и Ромке разказаха повече за съществуващия телефонен номер към полицията, предназначен специално за ЛГБТ хората, както и различните, понякога нестандартни начини, по които те търсят връзка с общността. За класифицирането на престъпления от омраза, основани на сексуалната ориентация, Roze in Blauw използват онлайн система, в която вписват чрез код вида на престъплението. Това им дава възможност да следят и обобщават статистически какъв е процентът на подобни престъпления. През последните години броят на докладваните престъпления расте.

_MG_6790

Каква е ситуацията в България? Според проучване на Европейския съюз, 86% от лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора в България, които са потърпевши от насилие или заплахи, не са уведомили полицията за тези случаи. Присъстващите на събитието полицаи и инспектори от МВР споделиха, че много от жертвите на такъв род престъпления у нас не разкриват сексуалната си ориентация и те не могат да допълнят този мотив при снемането на показания. Те допълниха още, че за тях е по-­лесно да събират доказателства по други членове на НК, тъй като трудно се доказва, че омразата е в основата на съответното престъпление.

И холандските и родните полицаи бяха единодушни, че ако престъпленията от омраза не се докладват, службите на реда няма как да знаят за тяхното съществуване и призоваха жертви или свидетели да докладват, дори това да е само заплаха, закана онлайн или обида.  

_MG_6742

Симеон Василев, председател и съосновател на фондация GLAS, изнeсе за първи път пред публика обобщени данни от постъпилите сигнали на сайта wearetolerant.com. Сайтът е част от стартираната от фондацията кампания срещу престъпленията от омраза с хомофобски подбуди. Досега там са получени над 120 сигнала, но едва 10% от потърпевшите са споделили в полицията.

Кръглата маса беше открита лично от Питър ван Флит, заместник-посланик на Кралство Нидерландия в България. В събитието взе участие и Йорданка Бекирска, адвокат в областта на правата на човека от 2005 г. насам.