КАКВО ОЗНАЧАВА ПОБЕДАТА НА ТРЪМП ЗА ЛГБТИ АМЕРИКА

ЛГБТ активистите в САЩ се подготвят за тежки битки през следващите четири години, след като републиканската партия запази контрола си върху Конгреса, а Доналд Тръмп бе избран за президент.

Когато Тръмп заеме поста през януари, консервативните политици ще имат пълен контрол върху изпълнителната и законодателната власт за пръв път от 12 години. Pink News обобщи основните последици, които тази ситуация ще има върху ЛГБТИ общността.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Платформата на републиканската партия съдържа някои от най-хомофобните идеи, представяни на национално ниво от десетилетия. Те включват атака срещу осиновяванията и родителството, отхвърляне на забраните на „лечение“ на хомосексуалност, и забрана транс хората да посещават обществени тоалетни и бани, отговарящи на пола им.

Тръмп не е обявил планове по отношение на правата на ЛГБТИ хората, нито стратегия за бобра с ХИВ/СПИН. Но ако се съди по изказванията му от последните месеци, картинката няма да е розова. Например, той обеща да подпише закон, който защитава правото на анти-ЛГБТИ дискриминация, мотивирана от религиозни убеждения.

Неговият вице-президент, Майк Пенс, е един от най-върлите хомофоби в съвременната американска политика. Той вече обяви намерението си да отмени мерките за защита на ЛГБТИ хората, работещи във федералните институции и обслужващите ги компании, постановени от Барак Обама.

И не на последно място, Тръмп ще избере най-малко един съдия за Върховния съд на САЩ. Списъкът му с предложения включва само консервативни, анти-гей съдии. Това би имало дълготрайни, може би съкрушителни последици върху живота на ЛГБТИ хората в страната.